03.10.2024.

Najava - 26. Dan voća Koprivničko-križevačke županije

IMG 1825


Najznačajnija manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina, 26. Dan voća Koprivničko-križevačke županije ove će se godine održati u subotu, 5. listopada s početkom u 9,00 sati na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu.

Glavni organizator 26. Dan voća je Koprivničko-križevačka županija, a u organizaciji sudjeluju Grad Đurđevac i gradska Turistička zajednica, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, područna jedinica Koprivnica te Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije i Poljoprivredna zadruga „Gruda“ za proizvodnju, skladištenje i distribuciju voća i povrća.

IMG 1782

I ove se godine očekuje sudjelovanje velikog broja OPG-ova i proizvođača koji su orijentirani prema voćarskim kulturama i domaćoj proizvodnji, a posjetitelji će moći uživati u velikom izboru raznih voćnih kultura i sorti te tradicionalnoj promotivno-prodajnoj izložbi i ostalim programima. Tradicionalno će se predstaviti udruge s kolačima na bazi voća, vrtići, škole, humanitarne udruge građana, školske zadruge koji promoviraju svoje ručne radove  te Ministarstvo poljoprivrede odnosno Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede koja stručnim savjetima pomaže poljoprivrednicima.

Program

  • 9:00 Otvaranje manifestacije
  • 10:00 Kulturno-umjetnički program (Dječji vrtić Maslačak, Mali folklor Osnovne škole Đurđevac, Dječja folklorna skupina KUD-a Petar Preradović i Tamburaški sastav Strelci)
  • 11:00 Proglašenje najuređenijih izlagačkih prostora ( najbolji će biti nagrađeni poklon paketima Koprivničko-križevačke županije, Podravke i Grada Đurđevca

Koprivničko-križevačka županija svih 26 godina izdaje i Katalog proizvođača voća (jedinstveni primjer u Hrvatskoj)  u kojemu se mogu naći podaci o svakom voćaru o njegovoj proizvodnji i mjestu gdje se mogu kupiti proizvedeno voće.  Na području Koprivničko-križevačke županije pod voćarskom proizvodnjom nalazi se 1.330 hektara, a u periodu od 2003. - 2024. subvencionirana je sadnja i novih 512 hektara voćnjaka i 132 hektara vinograda.

IMG 1828

Županija od samih početaka podržava brojne stručne i znanstvene projekte i istraživanja, a ove godine planira se projekt „Stvaranje prepoznatljivih stilova vina sorte Kleščec“ pri čemu bi se osigurao uređaj za pouzdanu, točnu i brzu analizu mošta i vina te omogućio razvoj poljoprivredne proizvodnje, pogotovo voćarstva i vinogradarstva. Najznačajniji projekti koji su provedeni do 2023. godine su „Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti“, „Podizanje matičnog nasada plemke Kleščecʺ, „Školska shema voća“ te osnivanje poljoprivredne zadruge „Gruda“. Održane su i radionice o proizvođačkim organizacijama, provedena su obrazovanja odraslih za zvanje voćar i vinograda te su financirana sudjelovanja na specijaliziranim sajmovima. 

Osim provođenja znanstvenih projekata i istraživanja, Koprivničko-križevačka županija voćarsku proizvodnju potiče kroz program  „Potpore male vrijednosti“  (poticanje sadnje višegodišnjih nasada, ulaganje u materijalnu imovinu, okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, osiguranje poljoprivrednih površina, poticanje ekološke proizvodnje, povećanje ekonomske veličine)

Dodajmo na kraju kako će stručna predavanja ove godine, na traženje proizvođača voća, održati tijekom studenog ili prosinca na kojima će biti obrađene aktualne teme iz voćarstva.

Foto: Dana voća KKŽ 2023.

Služba ureda župana

Pročitano 178 puta