01.10.2024.

Predstavljanje posthumnih knjiga hrvatskog književnika, publicista i diplomata Benjamina Tolića

Objavljeno u kategorijama: Novosti

Stojim pred vama


Ogranak Matice hrvatske u Đurđevcu i Gradska knjižnica u Đurđevcu organiziraju predstavljanje dviju knjiga Benjamina Tolića (1943.-2022.) koje su objavljene posthumno u izdavačkoj kući Alfa. Predstavljanje će se održati u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu u četvrtak 3. listopada 2024. s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan!

Naime, pokojni Benjamin Tolić radio je kao profesor njemačkoga jezika 1967. u gimnaziji u Đurđevcu. U proljeće te godine, kada je nakon objavljivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika kolektiv gimnazije trebao pod političkim pritiskom osuditi Deklaraciju, Benjamin Tolić odbio je potpisati osudu i zbog svojeg je stava morao otići u emigraciju na tri godine. To je osnovna poveznica grada Đurđevca i ovog erudita i domoljuba pa smo vrlo rado prihvatili prijedlog njegove udovice akademkinje Dubravke Oraić Tolić da organiziramo predstavljanje u Đurđevcu. Premda je Tolićev boravak u gimnaziji u Đurđevcu bio vrlo kratak, značajno je utjecao na životni put bračnog para Tolić. Akademkinja Oraić Tolić ujedno je potpredsjednica Matice hrvatske pa nas veseli dolazak u naš ogranak u Đurđevcu.

O boravku Benjamina Tolića u Đurđevcu i posthumno objavljenim knjigama govorit će osim akademkinje Dubravke Oraić Tolić, glavni urednik Božidar Petrač i književni kritičar Damir Pešorda, a ulomke iz Tolićevih eseja čitat će poznati glumac Robert Kurbaša.

Predstavljanje ovih knjiga održava se u sklopu niza predstavljanja koja će se uz potporu Središnjice Matice hrvatske održati u Ograncima Matice hrvatske u Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Đurđevcu.

Benjamin Tolić posthumna izdanja u Đurđevcu

Prva knjiga pod naslovom Stojim pred vama objavljena je 2023. posthumno kao hommage autoru Benjaminu Toliću. U prvom dijelu Političke priče nalaze se tekstovi koje je autor sam priredio za tisak, a u drugom dijelu oproštajna slova prijatelja nakon autorove iznenadne smrti.

Druga knjiga je veliki Benjaminov zbornik s podnaslovom U čast eruditu i domoljubu objavljen sredinom ove godine. Zbornik sadrži radove sa simpozija održanog 2023. u čast Benjaminu Toliću koji je uz spisateljski rad bio poznat kao diplomat i glavni urednik Hine od 1998. do 2000. Urednik zbornika je ugledni hrvatski književnik i književni povjesničar Božidar Petrač koji je ujedno i književni tajnik Matice hrvatske.

Svi su dobrodošli na ovo veliko predstavljanje knjiga, a one će se moći nabaviti na sam dan predstavljanja u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu od predstavnika izdavača.

Izvor: Ogranak Matice hrvatske u Đurđevcu

Služba ureda župana

Pročitano 29 puta