02.10.2024.

Županijsko Vijeće za prevenciju raspravljalo o problemu vršnjačkoj nasilja i sigurnosti u prometu

CN9A3505


U prostorijama Županijske uprave jučer je održana sjednica Županijskog vijeća za prevenciju u lokalnoj zajednici Koprivničko-križevačke županije na kojoj je raspravljano o problemu vršnjačkog nasilja te aktivnostima vezanim za prometnu preventivu na području županije. Sjednicu je vodio župan Darko Koren, ujedno i predsjednik Vijeća, koji je uvodno kazao kako se problem vršnjačkog nasilja mora rješavati strukturalno te  da u sprečavanju i minimiziranju trebaju sinergijski sudjelovati svi segmenti društva, od obitelji, obrazovnog sustava, udruga civilnog društva pa sve do zdravstveno-socijalnih institucija i policijskog aparata.

CN9A3512

O vršnjačkom nasilju potom je ispred PU koprivničko-križevačke govorio Mišel Kiš koji je istaknuo da policija bilježi manje fizičkog i vršnjačkog nasilja u školi, ali sve je više verbalnog nasilja, maltretiranja i uvreda na društvenim mrežama što ostavlja ozbiljne posljedice na mlade te je apelirao da se svaki oblik naselja prijavi policiji.

CN9A3523

U raspravi je istaknut i problem prekomjernog korištenja mobilnih uređaja kod mladih, posebno u prostorima škola i za vrijeme nastave što je neke škole potaknulo da zabrane upotrebu mobitela u nastavnom procesu. Sve je veća potreba za pedagozima, psiholozima i stručnim osobama u obrazovnim ustanovama, a one ustanove koje imaju dovoljan broj stručnjaka u tom polju, imaju i manji broj prijavljenih slučajeva nasilja, napomenuo je Kiš.   

CN9A3531

Što se tiče sigurnosti u prometu Damir Jančijev iz PU koprivničko-križevačke istaknuo je odličnu suradnju općina i gradova sa Savjetom za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije pa su tako na temelju preporuke Savjeta općine i gradovi uveli više kamera za nadzor brzine na cestama na svojim područjima. Predsjednik Savjeta Stjepan Peršin rezimirao je aktualno stanje sigurnosti na cestama te naglasio važnost razvijanja prometne kulture kroz programe u vrtićima i školama. Po tom pitanju, Jančijev je dodao da je pokrenut projekt više ministarstava, uključujući i ono za obrazovanje te škola i policije koje će u suradnji s Prometnim fakultetom i Agencijom za obrazovanje u škole uvesti prometni odgoj kako bi se krenulo s edukacijom djece od prvog razreda o prometu. Potom će ih se uvoditi u vožnju bicikla pa romobila, a sve će započeti iduće školske godine.

CN9A3525

Sjednici Povjerenstva su uz članove prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnice Melita Ivančić, Ana Mušlek i Maja Blažek.

Služba ureda župana

Pročitano 137 puta