02.10.2024.

U Županijskom Domu zdravlja obilježen Nacionalni tjedan dojenja

tjedan dojenja kc 5


Danas je u prostorima Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici u organizaciji patronažnih sestara Županijskog Doma zdravlja te u suradnji s Udrugom RODA, Srednjom medicinskom školom Koprivnica obilježen Nacionalni tjedan dojenja. Ovogodišnji slogan je ‘Premostimo razlike: Podrška dojenju za sve’ kojim se želi promovirati dojenje i senzibilizirati javnost o važnosti dojenja. Obilježavanju su prisustvovali ravnateljica Doma zdravlja KKŽ Mirjana Hanžeković i županijska pročelnica Maja Blažek.  

„Ovom smo akcijom zajedno s patronažnim sestrama Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije htjeli osvijestiti javnost i roditelje, koliko je majčino mlijeko i dojenje, najzdraviji i najekonomičniji način prehrane djeteta, kojim se ujedno razvija emocionalna povezanost majke i djeteta. Prednosti dojenja za majku su smanjenje krvarenja nakon poroda, smanjuje se rizik od pojave raka dojke, vrata maternice, jajnika, rjeđe su infekcije mokraćnih puteva, dok se za dijete već od ranog razvoja potiče razvoj vlastitog imunološkog obrambenog sustava, smanjuje učestalost infekcija, proljeva, dišnih sustava, alergija, ali i javlja osjećaj zaštićenosti i sigurnosti“, kazala je ravnateljica Doma zdravlja KKŽ Mirjana Hanžeković.

tjedan dojenja kc 3

Patronažna sestra Andrea Novak kazala je kako se Nacionalni tjedan dojenja simbolično obilježava prvog tjedna u listopadu jer je to 40. tjedan u godini koji ujedno predstavlja i završetak trudnoće.

tjedan dojenja kc 8

Svim zainteresiranima bile su dostupne brošure o dojenju, a patronažne sestre davale su stručne savjete o pripremi za dojenje.

Izvor: KKŽ; prigorski.hr; drava.info

Služba ureda župana

Pročitano 82 puta