05.10.2024.

Brojni izlagači predstavili svoje proizvode na 26. Danu voća Koprivničko-križevačke županije

Objavljeno u kategorijama: Novosti

Naslovna01


Na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu danas je održan 26. Dan voća Koprivničko-križevačke županije, najznačajnija županijska manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina. Glavni organizator događaja je Koprivničko-križevačka županija, a u organizaciji su sudjelovali Grad Đurđevac i gradska Turistička zajednica, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, područna jedinica Koprivnica te Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije kao i Poljoprivredna zadruga "Gruda" za proizvodnju, skladištenje i distribuciju voća i povrća.

IMG 6128

Ove godine na manifestaciji se predstavilo 50 izlagača – poljoprivrednih proizvođača, udruga, škola i radinosti, kojima je Županija omogućila besplatan izlagački prostor. Kako bi dodatno podržala promociju domaćih proizvođača voća i voćnih prerađevina, Županija je i ove godine pripremila katalog s njihovim informacijama, omogućujući potencijalnim kupcima lakši kontakt.

IMG 5994

Uvodnim riječima obratila se voditeljica Područne službe za stručnu podršku razvoja poljoprivrede Koprivnica te predstavnica Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva Tatjana Martinović koja je čestitala svim voćarima i poljoprivrednicima na trudu i radu koji ulažu unatoč klimatskim promjenama te im poželjela sreću u daljnjem poslovanju.

IMG 5998

Članica Uprave tvrtke Podravke Ljiljana Šapina pohvalila je poljoprivrednike na trudu koji ulažu u proizvodnju poljoprivrednih i voćarskih kultura te istaknula kako tvrtka Podravka svake godine podupire i sponzorira ovu manifestaciju.

IMG 6013

Domaćin manifestacije gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči istaknuo je kako je Dan voća odlična prigoda za promociju domaćih proizvođača i ostvarivanje što bolje suradnje između proizvođača i kupaca.
„Kroz kupnju proizvoda potičemo domaću proizvodnju, a to je ujedno i prilika za stvaranje boljih odnosa između proizvođača i kupaca. Zahvaljujem Županiji i svima vama koji ste da danas ovdje i podržavate domaće proizvođače, želim vam svima ugodno druženje“, kazao je Janči.

IMG 6030

Uime zastupnika u Hrvatskom saboru obratio se saborski zastupnik i načelnik općine Kalinovac, Darko Sobota koji je pohvalio organizaciju manifestacije.
“Čestitam Koprivničko-križevačkoj županiji na organizaciji kao i gradonačelniku Jančiju na podršci ove manifestacije. Zahvaljujem i čestitam svim proizvođačima voća i voćnih prerađevina što su nam danas predstavili svoj rad kojim se marljivo bave tijekom cijele godine i još jednom svima koji su dali svoj doprinos kako bi se ova manifestacija održala“, istaknuo je Sobota.

IMG 6042

Župan Darko Koren zahvalio je svim izlagačima na dolasku i uređenju izlagačkog prostora, a posebno djeci i školarcima te kulturno-umjetničkim društvima koji su plesom, pjesmom, izradom ukrasa od voća, različitih slastica i drugih proizvoda dali poseban značaj ovoj važnoj manifestaciji.„Hvala svima koji su doprinijeli ovom događaju u svrhu promocije proizvodnje. Vjerujem da će se ova manifestacija nastaviti održavati i u budućnosti te da će brojke koje ukazuju na rast poljoprivredne proizvodnje i dalje rasti“, rekao je Koren koji je ujedno i službeno otvorio Dan voća Koprivničko-križevačke županije.

IMG 5984

Podsjetimo, Koprivničko-križevačka županija potiče voćarsku proizvodnju kroz program Potpore male vrijednosti odnosno poticanje sadnje višegodišnjih nasada, ulaganje u materijalnu imovinu, okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, osiguranje poljoprivrednih površina, poticanje ekološke proizvodnje, povećanje ekonomske veličine i druge što omogućava da se području Koprivničko-križevačke županije pod voćarskom proizvodnjom nalazi 1.330 hektara. U periodu od 2003. – 2024. godine subvencionirana je sadnja i novih 512 hektara voćnjaka i 132 hektara vinograda.

WhatsApp Image 2024 10 05 at 11.26.56

Po završetku obilaska proglašeni su najljepše uređeni izlagački prostori koje je odabrao stručni žiri, a nagrade su uručili zamjenik župana Ljubić te gradonačelnik Janči.
Prvu nagradu osvojio je OPG Lasić, drugu nagradu Srednja gospodarska škola Križevci, a treću OPG Krčmar Darko.

 DSC9505

Program manifestacije svojim su nastupima dodatno obogatili i djeca iz DV Maslačak, Malog folklora Osnovne škole Đurđevac, Dječje folklorne skupine KUD-a Petar Preradović te Tamburaškog sastava Podravski bećari.

IMG 6181

Dodajmo i kako su manifestaciji prisustvovali i zamjenika župana Ratimir Ljubić, županijski pročelnici Marijan Štimac i Melita Ivančić, saborski zastupnici Mišel Jakšić i Tomislav Golubić, voditelj Centra Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Tvrtko Jelačić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić, članice i članovi Županijske skupštine, ravnatelji škola, općinski načelnici i ostali gosti.

 

Služba ureda župana

Pročitano 57 puta