07.10.2024.

U Varaždinu održan panel na temu cestovne i željezničke infrastrukture

Objavljeno u kategorijama: Novosti

konferencija hrvatski sjever brze ceste zeljeznica 2024 2


Projekti i gradnja cestovne i željezničke infrastrukture bile su glavne teme konferencije „Hrvatski sjever: brze ceste i/ili željeznica“ koja je jučer održana u Varaždinu. Konferenciji je uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao župan Darko Koren, a na panelu su sudjelovali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Uz župane konferenciji su prisustvovali čelnici Hrvatskih željeznica i Hrvatskih cesta, Ivan Kršić i Alen Leverić te gradonačelnici i načelnici  najvećih gradova i općina sa sjevera Hrvatske. Konferenciju je otvorio državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Žarko Tušek, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra Olega Butkovića koji je istaknuo kako kontinuitet gospodarskih politika nije moguć ako nemamo ozbiljnu cestovnu i željezničku infrastrukturu.

Župan Stričak je naglasio koliko su važna u ulaganja u prometnice, posebno u brze ceste na koje će biti preusmjeren gusti teretni i ostali promet te bolja povezanost sa sjedištima susjednih županija. O ulaganjima u prometnu infrastrukturu govorio je i župan Koren koji je podsjetio da se na području Koprivničko-križevačke županije odvijaju veliki projekti vrijedni preko 700 milijuna eura, od kojih značajan dio otpada na izgradnju drugog kolosijeka željezničke pruge od Križevaca do mađarske granice. Isto tako, kazao je, napreduju radovi na izgradnji dionice brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog te se očekuje i nastavak izgradnje prema Koprivnici, a ta je dionica implementirana i u Razvojni sporazum Sjever koji je podržala Vlada RH.  Župan je naglasio kako je Koprivničko-križevačka županija među prvima u Hrvatskoj započela s realizacijom usluge javnog-linijskog prijevoza kojim je omogućila funkcionalni i jeftin prijevoz, posebno za kategorije učenika, studenata, umirovljenika i osoba s invaliditetom, koji ostvaruju velike popuste ili pak plaćaju simbolične iznose za prijevoz.     

konferencija hrvatski sjever brze ceste zeljeznica 2024 1    

Predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica Ivan Kršić istaknuo je kako se u željeznice u idućih deset godina planira uložiti oko šest milijardi eura, a o realiziranim projektima i planovima govorio je član Uprave Hrvatskih cesta govorio je Alen leverić.

Na sjeveru Hrvatske realiziran je niz investicija u cestovnoj infrastrukturi, i to sukladno dinamici koja je prije godinu dana dogovorena sa županom Varaždinske županije, napomenuo je član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić.

„Željeznice kao budućnost, željeznički prijelazi kao sadašnjost“ bio je naziv drugog panela na kojem su, uz člana Uprave Hrvatskih cesta Alena Leverića, sudjelovali saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, saborski zastupnik i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i gradonačelnik Grada Novoga Marofa Siniša Jenkač, a uz njih je svoja iskustva iznio Boris Kos, direktor tvrtke Kos transporti.

konferencija hrvatski sjever brze ceste zeljeznica 2024 9

Izvor: prigorski.hr

Služba ureda župana

Pročitano 83 puta