18.10.2024.

Županijska Udruga slijepih obilježila 70. obljetnicu osnutka i Međunarodni dan bijelog štapa

Objavljeno u kategorijama: Novosti

 

Naslovna


Danas je u Domu mladih u Koprivnici svečano obilježena 70. obljetnica rada Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije te Međunarodni dan bijelog štapa koji je posvećen osvješćivanju javnosti o izazovima slijepih i slabovidnih osoba.
Svečanosti su uime Koprivničko- križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren i županijska pročelnica Maja Blažek, a ispred Grada Koprivnice nazočila je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

CN9A5959

Uvodnim riječima prisutnima se obratila tajnica Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije Maja Koren Golub koja se osvrnula na povijest rada Udruge kroz sedamdeset godina djelovanja te istaknula odličnu suradnju sa Županijom, Gradom i zdravstvenim ustanovama te mnoge provedene projekte tijekom proteklih deset godina.
„Naša Udruga je bila jedna od prvih udruga slijepih u Republici Hrvatskoj koja je počela s pružanjem usluge videće pratnje za svoje članove i to odmah na početku 2014. godine.
Postala je i licencirani pružatelj socijalne usluge osobne asistencije videće pratnje te svojim članovima pruža uslugu prijevoza i pratnje tijekom svih njihovih svakodnevnih aktivnosti
“, istaknula je tajnica Golub te dodala kako udruga broji 189 članova, okuplja dvadesetak volontera te ima sedam zaposlenih osoba.

CN9A5962

Predsjednik udruge Mario Šutalo obratio se prisutnim gostima i zahvalio Županiji i Gradu na kontinuiranoj podršci te naglasio važnost podizanja svijesti o potrebama osoba s oštećenjem vida.
Naš rad iziskuje puno naporna, znanja i odricanja, ali smo zadovoljni činjenicom da imamo dobar i kvalificiran tim koji se svakodnevno trudi raditi najbolje kako bismo ostvarili sve svoje ciljeve. Zadovoljni smo i sretni što imamo podršku svih vas koji ste danas ovdje prisutni, od pojedinaca, udruga, organizacija, gospodarskih subjekata, institucija lokalne i regionalne samouprave, Hrvatskog saveza slijepih i svih onih koji nam pomažu da budemo što bolji i na tome vam iskreno zahvaljujem“, naglasio je predsjednik udruge Šutalo.

CN9A5967

Prisutne je pozdravila i Izvršna direktorica Hrvatskog Savez Slijepih Andreja Veljača koja je naglasila važnost današnjeg okupljanja i dugogodišnjeg rada udruge.
„Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije vrlo aktivno sudjeluju u upravljačkim dijelovima Hrvatskog saveza slijepih, a status slijepih osoba nikad nije bio ovako podržan i pokriven kroz inkluzivne zakone i financiranja“, rekla je Veljača.

CN9A5999

Župan Koren čestitao je okupljenima na obilježavanju 70. obljetnice te naglasio značaj zajedničkih napora u stvaranju boljih uvjeta za osobe s invaliditetom. 
„Koprivničko- križevačka županija daje svoj doprinos radu Udruge sufinanciranjem programa i projekata, a to ćemo nastaviti i dalje kako bi slijepim i slabovidnim osobama omogućili još ravnopravnije sudjelovanje u životu lokalne zajednice“, istaknuo je Koren.

CN9A5988

Čestitkama se pridružila i zamjenica gradonačelnika Koprivnice, Ksenija Ostriž koja je istaknula kako je velika privilegija imati Udrugu slijepih u gradu Koprivnici te je posebno pohvalila projekt čitateljskog kluba „Šišmiš“ koji postoji već deset godina.

CN9A6159

Nakon prigodnih govora slijedila je dodjela zahvalnica i priznanja pojedincima, tvrtkama i institucijama koje su na poseban način pridonijele radu Udruge i njenom daljnjem razvoju, a Koprivničko-križevačka županija primila je priznanje za dugogodišnju suradnju i kontinuiranu financijsku podršku.

CN9A6108

Svečanosti su uz brojne goste prisustvovali i predstavnici jedinica lokalne samouprave, predstavnici područnih ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske knjižnice za slijepe, članovi udruga i njihove pratnje, predstavnici udruga slijepih susjednih županija i udruga osoba s invaliditetom te volonteri i prijatelji Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije.

CN9A5949

Svojim glazbenim nastupom svečanost su obogatile članice Ženskog vokalnog sastava „Rudarice“ KUD Rudar iz Glogovca.

 

Služba ureda župana

Pročitano 171 puta