25.10.2024.

U Đurđevcu obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Objavljeno u kategorijama: Novosti

MixCollage 24 Oct 2024 09 33 PM 1492 002


Jučer je u hotelu Picok u Đurđevcu upriličena svečanost povodom obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, kojoj su uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica Melita Ivančić.

darivatelji durd 9999 45

Uvodnim riječima prisutnima se obratila predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac Dubravka Jaković koja je ukazala na važnost ove plemenite geste.

darivatelji durd 9999 29
„Krv je toliko kompleksna i nezamjenjiva. Usprkos stalnom napredovanju medicine i tehnologije, nitko je još nije uspio umjetno stvoriti. Zahvaljujući darivateljima krvi potrebe zdravstva za zdravom krvlju i krvnim pripravcima posljednjih su godina u Republici Hrvatskoj zadovoljene, a to je privilegija malog dijela svijeta“, istaknula je Jaković.

darivatelji durd 9999 40

Ravnateljica Društva Sofija Paša osvrnula se statističke podatke tijekom protekle godine. „U posljednjih godinu dana planirali smo provesti 15 akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a proveli smo čak 24 akcije. Ovim akcijama pristupilo je 1337 darivatelja, a krv je uspješno dalo 1207 darivatelja od toga ruku spasa po prvi puta u životu pružila su 44 darivatelja. Prikupili smo 1207 doza krvi, što znači da ste vi spasili 3621 života. Jedna vaša doza krvi od 450 ml spasi čak tri života. U ovih godinu dana proveli smo 9 akcija više nego prošle godine, a prikupili 344 doza krvi više nego prošle godine“, rekla je Paša.

darivatelji durd 9999 43

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči koji je zahvalio svim darivateljima, suradnicima i volonterima GDCK Đurđevac te istaknuo nesebičnosti darivatelja krivu na području našeg kraja. „To se vidi i po broju darivatelja koji dolaze s našeg područja u odnosu na broj stanovnika. Drago mi je da ovo druženje prelazi u tradiciju, da se iz godine u godinu okupljamo“, rekao je Janči.

darivatelji durd 9999 47

Zamjenik Ljubić obratio se prigodnim riječima te je istaknuo važnost darivanja krvi kao jednog od najplemenitijih činova kojim se spašavaju životi. „Zahvaljujući darivateljima naša županija je već više od deset godina vodeća u Hrvatskoj po broju darovanih doza krvi. Svaki je deseti stanovnik Koprivničko-križevačke županije darivatelj krvi. Time se dodatno potvrđuje snaga solidarnosti i zajedništva u našoj sredini“, rekao je Ljubić.

darivatelji durd 9999 50

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić istaknuo kako je već 55 godina aktivno uključen u sve aktivnosti Crvenog križa.
„Ovdje sam jer je moj životni nazor od ranih dana čovjekoljublje i tome sam posvećen već 55 godina. Doživio sam predivnih trenutaka kao što je i ovaj danas. U Hrvatskoj svake godine imamo sve veći broj prikupljenih doza krvi. Ove godine nam treba 200 tisuća doza i njih će 109 društava prikupiti dobrovoljnim akcijama darivanja. Vi ste ovdje jedni od najboljih u Hrvatskoj i to je činjenica“, rekao je Jelić.

darivatelji durd 9999 97

Tijekom svečanosti darivateljima su uručene zahvalnice za njihovu plemenitu gestu darivanja krvi, uključujući simbolična priznanja za 1., 5., 10., 20., 25., 50., 75. i 100. darivanje, a je ukupno je podijeljeno 150 priznanja darivateljima. Uime darivatelja obratio se Hrvoje Mlakar koji je primio priznanje za stoto darivanje krvi.

darivatelji durd 9999 13

Program su svojim izvedbama dodatno obogatili i Ženski vokalni ansambl Đurđevčice, učenica OŠ Molve i Glazbene škole Fortunat Pintarić Dora Žufika na flauti te učenici 3. razreda i Podmladak Crvenog križa OŠ Đurđevac.

Izvor fotografija: Prigorski.hr

Služba ureda župana

Pročitano 107 puta