25.10.2024.

Koprivničko Gradsko društvo Crvenog križa dodijelilo priznanja darivateljima krvi

Objavljeno u kategorijama: Novosti

Dan DDK 5 1024x548


U povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica jučer je organiziralo prijem za darivatelje s jubilarnim brojem davanja krvi. Na prijemu gradonačelnika Grada Koprivnice Mišela Jakšića uručena su 124 priznanja darivateljima, ženama za 35 i više te muškarcima za 50 i više darivanja krvi. Svečanosti je uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić.

U organizaciji GDCK Koprivnica tijekom 2023. prikupljene su 5.242 doze krvi, što su 154 doze više nego 2022. godine. S prosjekom od 10,41 davanja na sto stanovnika Koprivnica je četvrta u Hrvatskoj. Prošle godine organizirano je 80 akcija DDK, na koje je pristupilo 5.899 darivatelja, no iz zdravstvenih razloga 658 ih je odbijeno, a iznimno je važno što je po prvi put krv dalo 158 darivatelja. Podaci su to koje je na svečanosti u obraćanju okupljenima navela ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev.

102424 darivatelji krvi prijem28

„Ponosni smo na svakog desetog stanovnika Podravine koji je dobrovoljni darivatelj krvi, a i na činjenicu da smo 2023. za 154 doze dragocjene tekućine postigli bolje rezultate nego godinu dana ranije“,  rekla je ravnateljica Sočev te čestitala okupljenim jubilarcima i svim ostalim darivateljima krvi njihov dan.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Grada Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić te zahvalio svima koji nesebično pružaju ruku za spas drugih.

102424 darivatelji krvi prijem43

Dobrovoljni darivatelji krvi svojim humanim i nesebičnim činom pomažu u liječenju i spašavanju života, jer mnogo je onih kojima krv znači zdravlje, stoga smo na sve darivatelje zaista iznimno ponosni“, naglasio je koprivnički gradonačelnik Jakšić.

Čestitku nagrađenim darivateljima je uputio i zamjenik Ljubić.

102424 darivatelji krvi prijem42

„Ponosni smo što je Koprivnica po davalaštvu i dalje u hrvatskom vrhu. Ovaj plemenit i human čin nema cijene, a odlični rezultati su proizašli iz plemenitog poriva darivatelja ali i nesebičnog rada te požrtvovnosti koju iskazuju djelatnici Crvenog križa i volonteri“, poručio je Ljubić.  

Prigodnim riječima obratili su se i predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Vjekoslav Štimac,  načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu OB Koprivnica  Mirsada Mujkić Junušić.

Prijemu u restoranu Zrinski u Koprivnici prisustvovali su i predsjednici općinskih društava Crvenog križa s područja djelovanja GDCK Koprivnica, dugogodišnji volonteri na akcijama darivanja krvi te drugi uzvanici.

U ime nagrađenih dobrovoljnih darivatelja krvi na svečanosti je govorio Robert Vulić, koji se u srčanom govoru prisjetio razvoja davalaštva tijekom godina.

102424 darivatelji krvi prijem18

„Čestitam svim dobitnicima priznanja te ujedno potičem darivatelje da i dalje, ako im zdravlje dopušta, nastave s plemenitim činom“,  zaključio je Vulić.

Izvor: GDCK KC, KKŽ, drava.info

Služba ureda župana

Pročitano 82 puta