24.02.2022.

Održana koordinacija županijskog Stožera civilne zaštite – glavne teme organizacija cijepljenja i obilježavanje Međunarodnog i Nacionalnog dana civilne zaštite

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Covid 19, Zaštita i spašavanje

20220224 073233


U prostorijama Županijske uprave danas je održana koordinacija Stožera civilne zaštite KKŽ na kojoj je raspravljano o epidemiološkoj situaciji na području županije, organizaciji cijepljenja i testiranja te obilježavanju Međunarodnog i Nacionalnog dana civilne zaštite.

Uvodno je načelnik Stožera Ratimir Ljubić predstavio aktualnu epidemiološku situaciju, naglasivši kako je broj novooboljelih i dalje u opadanju.

Članovi Stožera zatim su raspravljali kako se, u dogovoru s ravnateljima osnovnih škola s područja županije, koji su jučer održali sastanak Županijskog stručnog vijeća, a s obzirom na stabilno epidemiološko stanje u školama, ponovno daje mogućnost organizacije svih planiranih oblika izvanučioničke nastave i županijskih razina natjecanja koja će se održati kontaktno u školama domaćinima, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Što se tiče cijepljenja, načelnik Ljubić izvijestio je kako će se kroz ožujak broj punktova smanjiti zbog slabijeg interesa pa će tako biti organizirani punktovi u Koprivnici 5. i 19. ožujka u jutarnjim satima od 8 do 11 sati,  u Đurđevcu 11. ožujka od 14 do 16 sati te u Križevcima 25. ožujka od 14 do 16 sati. Građani se i dalje mogu cijepiti kod liječnika obiteljske medicine i u Zavodu za javno zdravstvo.

Načelnik Ljubić osvrnuo se i na dopis Ministarstva zdravstva koji se odnosi na molbu za dodatnim aktivnostima i poticanje cijepljenja u onim općinama u kojima je postotak procijepljenosti manji od 40 posto te je kazao kako će se pokušati potaknuti mještane da se cijepe. U dogovoru s načelnicima, bit će organiziran mobilni tim koji će građanima biti na raspolaganju kako po pitanju cijepljenja, tako i po pitanju savjetovanja. Građani se mogu i dalje cijepiti kod liječnika obiteljske medicine te na spomenutim punktovima u ožujku.

Isto tako, zbog pada broja testiranja na koronavirus, prorijedit će se termini testiranja  u Križevcima i u Đurđevcu u kojima će se testiranje provoditi utorkom i četvrtkom, a dok će u Koprivnici  i dalje biti dostupno na drive-in punktu na Sajmištu od ponedjeljka do subote. Testiranje brzim antigenskim testovima i dalje se provodi i u ordinacijama liječnika obiteljske medicine.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KKŽ Draženka Vadla dodala je kako se mnogo vremena i truda ulaže u cijepljenje građana, kao i u informiranje o cijepljenju, apeliravši na one koji to još dosad nisu učinili, da se cijepe i tako zaštite od težih posljedica bolesti COVID-19. Kao što je vidljivo i na testiranju brzim antigenskim testovima u ordinacijama obiteljske medicine, broj novooboljelih opada, no i dalje je iznimno važno pridržavati se svih preporučenih mjera, kako bismo zadržali povoljnu epidemiološku situaciju. Aktivnosti po pitanju cijepljenja nastavit će se planiranom dinamikom i sukladno interesu građana, zaključila je ravnateljica Vadla.

O stanju u OB Koprivnica izvijestio je ravnatelj Mato Devčić, kazavši kako trenutno imaju 45 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od kojih su tri na respiratoru. Trend smanjenja priljeva teško oboljelih pacijenata omogućava da bolnica funkcionira u punom obimu svojih djelatnosti te se očekuje da se tako nastavi i u narednom razdoblju.

Ravnateljica Doma zdravlja KKŽ Mirjana Hanžeković, V.d. ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu KKŽ Valerija Bartolić, načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Miroslav Puž i voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić izvijestili su kako njihovi djelatnici sve poslove obavljaju u skladu s protokolima i bez poteškoća.

Što se tiče obilježavanja Međunarodnog i Nacionalnog dana civilne zaštite, načelnik Ljubić je kazao kako se 1. ožujka s početkom u 11 sati na glavnom križevačkom trgu planira organizirati  prezentacija žurnih služi i operativnih snaga civilne zaštite. Uz županijski Stožer i Službu civilne zaštite Koprivnica, sudjeluju i križevački Stožer civilne zaštite, JVP Križevci i VZ KKŽ, Policijska uprava KKŽ, županijski Zavod za hitnu medicinu, HGSS Stanica Koprivnica, Crveni križ te komunalna poduzeća i pravne osobe uključene u poslove civilne zaštite. Glavna tema bit će potres te će se posebno predstaviti oprema koja se koristi u takvim situacijama. Dodatnu edukativnu dimenziju događanju dat će uključivanje djece iz križevačkih osnovnih škola, koja će se informirati kako se ponašati ukoliko dođe do potresa.

Uz spomenute, koordinaciji Stožera prisustvovali su i zamjenik načelnika županijskog Stožera i zapovjednik Vatrogasne zajednice KKŽ Zvonimir Habijan, načelnik križevačkog Stožera civilne zaštite Mario Martinčević, pročelnik HGSS Stanice Koprivnica Dejan Bojovski, Stjepan Lončar uime Društva Crvenog križa KKŽ, pročelnice županijskih upravnih tijela Melita Ivančić i Maja Blažek te referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc.

Na kraju koordinacije, članovi Stožera uputili su apel sugrađanima da odgovornim ponašanjem i pridržavanjem svih epidemioloških mjera doprinesu zaštiti zdravlja zajednice i  pomognu u sprječavanju širenja zaraze koronavirusom.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije

Pročitano 1008 puta