13.03.2024.

Održana konferencija o razvoju elektromobilnosti u ruralnim područjima

Konferencija RuralMED Mobility 7


U prostorima POU Koprivnica danas je održana Početna konferencija projekta Razvoj e-mobilnosti u ruralnim i udaljenim područjima Mediterana (RuralMED Mobility) u kojem partnerski sudjeluju Koprivničko-križevačka županija i Regionalna energetska agencija Sjever. Riječ je o projektu kojim će se pripremati pilot rješenja koje uključuje izgradnju četiri punionice za električna vozila na području općina Gornja Rijeka, Ferdinandovac, Gola i Kalnik.

Konferenciji je prisustvovao župan Darko Koren koji je istaknuo kako Županija sa zadovoljstvom sudjeluje u projektu imajući u vidi sve specifičnosti energetskog sektora i potrebe tranzicije prema održivom razvoju i zelenoj energiji.

Konferencija RuralMED Mobility 4

„Upravo u tom smjeru i provodimo odgovorne politike energetske učinkovitosti te dekarbonizacije i smanjenja emisija CO2, a u tom pogledu možemo istaknuti naš projekt uspostave funkcionalnog modela javno linijskog  prijevoza čime se smanjila štetna emisija plinova za oko 10 puta u odnosu na prijevoz putnika osobnim automobilima za istu relaciju. Isto tako, potrebno je spomenuti projekte sufinanciranja fotonaponskih elektrana na kućanstvima te na osnovnim i srednjim školama kojima smo osnivač čime se također doprinijelo smanjenju emisija stakleničkih plinova. Vjerujem da će i ovaj projekt biti još jedan korak prema održivoj mobilnosti te ćemo kroz suradnju i testiranje inovativnih pristupa stvoriti uvjete za bolju budućnost naših ruralnih područja“, poručio je župan Koren.

Prigodnim riječima uime Grada Koprivnice se obratio pročelnik Ureda gradonačelnika Dario Jembrek koji je istaknuo projekte održive mobilnosti koje Grad provodi već više godina te Zvonimir Perko ispred REA Sjever.  

Konferencija RuralMED Mobility 9 

U sklopu konferencije održan je i panel o razvoju elektromobilnosti u ruralnim područjima na kojoj su sudjelovali partneri Interreg Euro-MED programa, predstavnici industrije elektromobilnosti te predstavnici visokoobrazovnih institucija i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Konferencija RuralMED Mobility 15

Projekt RuralMED Mobility financiran je iz Interreg Euro-MED programa te uz  Koprivničko-križevačku županiju i REA Sjever okuplja ukupno 13 partnera iz 8 europskih zemalja (Španjolske, Portugala, Italije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Slovenije, Bugarske i Hrvatske).

Logo

 

Služba ureda župana

Pročitano 315 puta