21.08.2024.

Poziv oračima za prijavu na 22. Natjecanje orača Koprivničko – križevačke županije

Objavljeno u kategorijama: Novosti

Koprivničko-križevačka županija, Općina Gola, Udruga orača Koprivničko-križevačke županije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača, uz partnera tvrtku Podravka, pozivaju vas na 22. Natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije koje će se održati u subotu, 31. kolovoza 2024. godine s početkom u 10,00 sati.

Mjesto održavanja natjecanja je Prekodravlje (Općina Gola), parcela kč.br. 1883/1 k.o.Gola u vlasništvu Tomislava Široki. Parcela se nalazi uz državnu cestu Koprivnica – Botovo - Gola (bit će označeno putokazima).

IMG 7697Podsjetimo, Udruga orača Koprivničko-križevačke županije djeluje od 2007. godine i u tom razdoblju članovi Udruge su ostvarili brojne uspjehe, od prvaka na nacionalnoj razini do sudjelovanja na svjetskim natjecanjima u oranju. Županijska Udruga orača je jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj i jedina koja je dosad održala čak 21 službenih natjecanja orača, a spomenut ćemo da je Udruga na prošlogodišnjem Državnom natjecanju u Poreču ostvarila ukupno prvo mjesto. Valja podsjetiti i kako članovi Udruge svake godine na državnom i svjetskim natjecanjima ostvaruju sjajne rezultate, a u nizu vrhunskih orača s područja županije najzapaženije rezultate ostvarili su Saša Višak i Josip Martinović. Saša Višak je kao najbolji orač u Republici Hrvatskoj u kategoriji plug ravnjak četiri puta predstavljao našu domovinu na svjetskim natjecanjima u oranju (2016. godine u Engleskoj, 2017. godine u Keniji, 2019. u Americi, te u Latviji 2023.). Josip Martinović počeo se natjecati u oranju još kao maloljetni učenik te do sada sedam puta ostvario pobjeda na županijskom natjecanju u kategoriji pluga premetnjaka te je dva puta sudjelovao na svjetskom natjecanju u oranju u kategoriji premetnjak (Latvija 2023. i Estonija 2024.).
Dodajmo na kraju kako Županija od samih početaka pruža podršku Udruzi i to kroz kupnju natjecateljskih plugova, održavanjem opreme, organizacijom natjecanja i drugim aktivnostima i jedna je od rijetkih županija koja na taj način podržava svoje orače.

Prijavni list za natjecanje nalazi se u dokumentu:   document PRIJAVA ZA ORANJE 2024

Program natjecanja i satnica:
08:00 – 09:00   Probno oranje natjecatelja
09:00 – 10:00   Izvlačenje startnih brojeva i postrojavanje traktora
10:00   Službeno otvaranje natjecanja
10:30 – 14:00  
Natjecanje u oranju
14:30   Proglašenje najboljih orača i svečana dodjela nagrada

Pročitano 166 puta